AZ | RU | TR | EN
| |
SMS İlanlar     |     Sahibinden     |     EMLAKÇILAR     |     Proje Firmaları
Bilgi Merkezi
   
  10 trilyon dolarlık toplantı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu anda Türk vatandaşı olmayanların gayrimenkul satın almaları ile ilgili olarak daha esnek bir çerçeve üzerinde çalıştıklarını belirterek, ’’Ayrıca Hazinemiz yatırımcı tabanın genişletilmesi ve risklerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi için kira sertifikası ihracı üzerinde çalışıyor. Yasal düzenlemenin ve hemen akabinde de ilk ihracın bu yıl içerisinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz’’ dedi.

Babacan, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumunda yaptığı konuşmada, aynı coğrafyayı, ortak bir inancı paylaşan, köklü bir tarihe ve kültüre sahip ülkeler arasında işbirliği kültürünün, diyalog ortamının daha da geliştirilmesine büyük önem atfettiklerini kaydetti.

Ali Babacan, sınırların, yerel ile uluslararası gibi ayrımların yavaş yavaş ortadan kalktığı, sermayenin rahatlıkla bir ülkeden diğerine akmaya başladığı bir dönemde bulunulduğuna dikkati çekerek, ’’Bugün Lübnan’daki, Kuveyt’teki bir banka gelip Türkiye’de bir banka, bir şirket kurabiliyorsa, ortaklık kurabiliyorsa, Türk bankaları Bahreyn’de, Suudi Arabistan’da şube açabiliyorsa, kısacası eskinin sınırları, engellemeleri yerine artık serbestlik, uluslararası işbirliği, ortaklık gibi kavramlar ekonomilerin, ülkelerin geleceğini tayin etmeye başlamış demektir’’ dedi.

TÜRKİYE-KÖRFEZ HATTI!
Türkiye olarak, Körfez ülkelerini birbirine bağlayacak bir demiryolu ağının kurulmasına özel önem atfettiklerini ifade eden Babacan, bu ağın Türkiye’ye uzatılmasının aradaki coğrafi mesafeleri kısaltacağını, Körfez’i sadece Türkiye’ye değil, aynı zamanda Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacağını anlattı.

Bakan Babacan, Türkiye ve Körfez ülkelerinin büyük bir potansiyele sahip bulunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Önümüzdeki dönemde nüfus artış hızının yavaşlaması ve göçün önündeki engeller nedeniyle (Batı Avrupa gibi) bazı bölgelerde nüfus hızla azalacak. Bu eğilimin aksine bölgemizde nüfus artmaya devam edecek. Türkiye ve Körfez ülkelerinin toplam nüfusu Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 119 milyon civarında. Bu rakamın 2050 yılında 168 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. Bu da bölge ekonomisinin büyüme bağlamında büyük bir potansiyel taşıdığının en belirgin göstergesidir.

10 TRİLYON DOLAR İÇİN MASADALAR
Bazı yatırım bankalarının tahminlerine göre Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 2050 yılındaki gayri safi yurt içi hasılasının 4 trilyon doları geçeceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin ise 6 trilyon dolarlık bir ekonomi olması bekleniyor. Bir bütün olarak bakacak olursak KİK Türkiye 10 trilyon dolar büyüklüğe sahip bir bölge haline gelecek. Eğer KİK Türkiye tek bir ülke olsaydı, 2050 yılında dünyanın en büyük beşinci ekonomisi konumunda olacaktı. Dolayısıyla biz bugün bir olabilirsek, işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek insanlarımızın refahı katlanarak artacak, daha müreffeh bir geleceğe sahip olabileceğiz.’’

"STA’YI BİR AN ÖNCE İMZALAYALIM"
Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2002 yılında yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar mertebesinde iken, 9 yıl gibi kısa bir sürede 11,9 milyar dolara yükseldiğini belirten Babacan, ülkelerin büyüklükleri ve sahip olduğu potansiyel ile kıyaslandığında ticaret hacminin son derece düşük seviyede bulunduğunu dile getirdi.

Babacan, karşılıklı ticaret hacminin daha da artarak potansiyelini gerçek manada yansıtabilmesi için Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) en kısa sürede imzalanması gerektiğini belirterek, ’’Bu bağlamda, gerek Türkiye, gerek tüm Körfez bölgesi için geniş ticaret ve yatırım fırsatları sunacak olan Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin uzun bir süreden bu yana yapılamayan 5. tur müzakerelerin ivedilikle gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır’’ diye konuştu.

BABACAN HEDEF GÖSTERDİ: FİNANS, İNŞAAT, TAŞIMACILIK, ENERJİ VE TARIM
Ali Babacan, özellikle son yıllarda birbiri ardına uygulamaya koydukları ekonomik reformlar neticesinde Türkiye’deki yatırım ortamının son derece cazip hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

’’Bunun bir yansıması olarak, Körfez bölgesi iş adamlarının artan oranda Türkiye’ye yatırım yapma arzularını memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle finans ve bankacılık, inşaat, taşımacılık, enerji ve tarım gibi pek çok alanda firmalarımız güzel projelere, ortaklıklara imza atabilirler. Ayrıca üçüncü ülkelerde firmalarımızın, iş adamlarımızın beraber çalışabileceklerini de ben ayrıca vurgulamak istiyorum.

"ELEKTKRİK ENERJİSİ YATIRIMI YAPIN"
Zira Türkiye hidrokarbon kaynakları bakımından zengin Hazar Havzası, Orta Asya ve Orta Doğu ülkeleri ile tüketici pazarları arasında bir transit ülke konumundadır. Bu konumun getirmiş olduğu sorumluluk ile hidrokarbon kaynaklarının kesintisiz ve güvenilir güzergahlardan sevkıyatını sağlamak üzere doğu-batı ve kuzey-güney eksenlerinde çeşitli projeler geliştiriyoruz. Ceyhan, Körfez’deki kardeşlerimizin Türkiye’deki yatırım alanlarından birini teşkil edebilir. Ayrıca, Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin ülkemizde elektrik enerjisi alanında yatırım yapmasını arzu ediyoruz.’’

SAVUNMA SANAYİNDE İŞBİRLİĞİ MESAJI 
Askeri alanda bütün Körfez İşbirliği Konseyi’nin ülkeleri ile ikili işbirliği anlaşmalarını imzaladıklarını belirten Babacan, bunun da, özellikle savunma sanayi alanında işbirliğinin geliştirilmesi için elverişli bir zemin sunduğunu, Türkiye’nin geliştirdiği savunma sanayi ürünlerinin Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin savunma alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli katkılarda bulunabilecek nitelikte olduğunu, ülkeler arasında savunma sanayi işbirliği anlaşmalarının da bir an önce akdedilmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

www.haberturk.com

 

Paylaş: Facebook Paylaş: Google Paylaş: Yahoo Paylaş: Mr. Wong Paylaş: Oneview Paylaş: Linkarena Paylaş: Folkd Paylaş: Digg Paylaş: Del.icio.us Paylaş: Reddit Paylaş: Jumptags Paylaş: Simpy Paylaş: StumbleUpon Paylaş: Slashdot Paylaş: Propeller Paylaş: Furl Paylaş: Spurl Paylaş: Blinklist Paylaş: Blogmarks Paylaş: Diigo Paylaş: Technorati Paylaş: Newsvine Paylaş: Blinkbits Paylaş: Ma.Gnolia Paylaş: Smarking Paylaş: Netvouz
© Copyright 2008-2011 tureml.com | | | | | |
’a ait sitesinde üçüncü kişiler tarafından girilen gayrimenkul ilanları yayınlanmaktadır.Bu sebeple sitemizde yayınlanan ilanların içeriğinin doğruluğu ve/veya ilanı girilen gayrimenkullerin kiralanması/satılması hiçbir suretle garanti edilmemektedir.ilanların eksik, yanıltıcı veya hatalı olmasından da hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Localveri Yazılım