AZ | RU | TR | EN
| |
SMS İlanlar     |     Sahibinden     |     EMLAKÇILAR     |     Proje Firmaları
Bilgi Merkezi
   
  Ege’de inşaatta sıkıntı sürüyor
Türkiye çimento üretiminin önemli bir kısmını sağlayan İzmirli firmalar yaptıkları açıklamalarla bölgedeki durgunluğu gözler önüne serdi. İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş. (Çimentaş) ve Batı Söke Çimento San. Tic. A.Ş, Ege Bölgesi’nde inşaat sektörünün farklı sorunlarına dikkat çekti. İki firma kur nedeniyle ihracatta istenen seviyeye gelinmediği konusunda ise ortak görüşler ortaya attı.
 
Çimentaş tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, 2009’da yaşanan küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birinin inşaat olduğu kaydedildi. 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11.7’lik bir büyüme yaşanmasına rağmen, inşaat sektörünün yüzde 8’lik büyüme ile genel büyümenin altında kaldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:
 
“2010 yılının ilk altı ayında Çimentaş Grubu’na ait iştirak ve bağlı ortaklıkların iç satış performansı incelendiğinde Trakya, Elazığ ve Kars’taki iştiraklerimizin yurtiçi satışlarında artışlar kaydedilirken, İzmir ve Ege Bölgesi’nde ise azalma olduğu görülmektedir. Trakya, Kars ve Elazığ fabrikalarının bulunduğu Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde iç satış miktarlarında hatırı sayılır artışlar olduğu görülmekte, ihracat pazarlarında ise geçen yılın aynı dönemlerine göre ciddi daralma gözlenmektedir.”
 
TEŞVİK VE KUR POLİTAKALARINA DİKKAT
Ayrıca, İzmir işletmesinde 4 değirmende, Trakya işletmesinde ise 3 değirmende üretim yapıldığı bilgisi verilerek, sektördeki tüm işletmelerin mali performanslarının yükseltilmesi için şu önerilere sıralandı:
“Enerji ve kömür maliyetlerinde oluşan artışlar giderilmeli. Konut üretimi konusunda kamu destekli konut finansmanına ilişkin düzenleme yapılmalı. Beton yol konusunda yatırımcılar desteklenmeli. Daha yüksek oranda ihracat yapılmasını sağlayacak teşvik ve kur politikaları desteklenmeli. İnşaat sektörü için önemli bir boyut olan kamu yatırımları desteklenmeli.”
 
SAHİLDE İNŞAAT YASAKLARI ETKİLİ OLDU
Batı Söke Çimento San. Tic. A.Ş. açıklamasında da, inşaat sektöründe Ege Bölgesi’nde bahar aylarından itibaren başlayan hareketliliğin, yaz aylarında yerini göreceli bir durgunluğa bıraktığı belirtildi. Ege Bölgesi’ndeki inşaat sektörünün başka bir sorununa dikkat çekilen açıklamada, “Hinterlandımızın önemli bir kısmını oluşturan sahil şeridinde, yaz mevsimi nedeniyle başlayan inşaat yasaklarının da bu durgunluğa etkisi olmuştur. İhracatımız ise süregelen düşük kurlar nedeniyle etkilenmiş ve istenen seviyeye ulaşamamıştır” denildi.
 
KONUT SATIŞI DA İÇ AÇICI DEĞİL
Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) İnşaat Sektör Kurul Başkanı Necip Nasır, İzmir ve Ege Bölgesi’nin diğer bölgelere nazaran daha fazla küçülme yaşadığına dikkat çekerek “Yaz mevsimi, inşaat yasaklarının etkisi vardır ama, esas sorun İzmir’de sektörü hareketlendirecek arsa üretiminin olmaması. Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu’da bütün her yer şantiye. İzmir’de yatırımlar yönünde bir daralma var. Bunda bürokrasi de etken” diye konuştu. İzmir’in inşaat sektörü açısından en düşük göstergelere sahip olan iller arasına girdiğini kaydeden Nasır, konut satışları açısından da durumun iç açıcı olmadığını ifade etti.
 
 
Paylaş: Facebook Paylaş: Google Paylaş: Yahoo Paylaş: Mr. Wong Paylaş: Oneview Paylaş: Linkarena Paylaş: Folkd Paylaş: Digg Paylaş: Del.icio.us Paylaş: Reddit Paylaş: Jumptags Paylaş: Simpy Paylaş: StumbleUpon Paylaş: Slashdot Paylaş: Propeller Paylaş: Furl Paylaş: Spurl Paylaş: Blinklist Paylaş: Blogmarks Paylaş: Diigo Paylaş: Technorati Paylaş: Newsvine Paylaş: Blinkbits Paylaş: Ma.Gnolia Paylaş: Smarking Paylaş: Netvouz
© Copyright 2008-2011 tureml.com | | | | | |
’a ait sitesinde üçüncü kişiler tarafından girilen gayrimenkul ilanları yayınlanmaktadır.Bu sebeple sitemizde yayınlanan ilanların içeriğinin doğruluğu ve/veya ilanı girilen gayrimenkullerin kiralanması/satılması hiçbir suretle garanti edilmemektedir.ilanların eksik, yanıltıcı veya hatalı olmasından da hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Localveri Yazılım